Nu ska vi på dopgavor.com visa dig vilka vett- och etikettregler som gäller för dopgåvor och klädsel på dopet.

Presentvett och etikett

Alla som är bjudna till ett dop bör såklart ge det nydöpta barnet en doppresent. Om barnets föräldrar inte har framfört vad de önskar sig till barnet går det bra att ge bort nästan vad som helst, bara du tror att barnet kommer att uppskatta dopgåvan, antingen på en gång eller i framtiden. Det är vanligt att man ger bort minnessaker som till exempel små förvaringsburkar i nysilver eller mässing för barnets första tand eller hårlock, fotoramar i tenn, dopskedar och andra minnessaker. Det här är helt i linje med de gamla vett- och etiketreglerna för dop.

Om du vill ge bort en dopgåva som barnet kommer att uppskatta på en gång kan du alltid köpa nallebjörnar, pedagogiska leksaker, leksaker som piper och låter eller kanske ett presentkort från någon butik som säljer barnartiklar och barnkläder.

Klädsel på dopet

Klädkoden för dop kan variera stort beroende på vem som har dopet. Det brukar stå i inbjudan vilken klädkod som gäller, men om det inte står något eller om du har fått en muntlig inbjudan kan det emellertid vara bra att känna till några oskrivna regler när det gäller klädsel för dopet.

Klädsel för mindre dop

På mindre dop brukar det räcka med att du bär hela och rena kläder. Männen får gärna bära ett par snygga byxor, en ljus skjorta och eventuellt en kavaj eller blazer till det. Kvinnorna får gärna bära en snygg klänning men även ett par snygga byxor och en vacker blus eller en fin tröja funkar bra.

Klädsel för större dop

Om man är bjuden på ett större och ”finare” dop anses det vara lämpligt att herrarna bär kostym. Damerna ska helst bära en byxdress eller en vacker klänning. Korta kjolar och djupa urringningar bör undvikas. Eftersom ett dop är en ljus högtid bör man inte heller klä sig i alltför mörka färger.

Copyright © 2020 Dopgåvor - presenttips på dopgåvor & doppresenter.